Nors vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį į sveiką gyvenimo būdą ir maisto kokybę, kai kurie subalansuotos mitybos aspektai vis dar nepaisomi. Neseniai atlikta Latvijos gyventojų apklausa atskleidė, kad didžioji dauguma – net 96% – savo racione nevartoja gydytojų rekomenduojamo riebios žuvies kiekio, siekdami užtikrinti natūralų ir pakankamą Omega-3 riebalų rūgščių suvartojimą.
„Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios bendrai sveikatai palaikyti ir tinkamam širdies, smegenų, regos ir kitų svarbių sistemų funkcionavimui. Ilgalaikis jų trūkumas gali susilpninti imuninę sistemą, sutrikdyti pažinimo funkcijas, padidinti širdies ir kraujagyslių sistemos apkrovą. Žmogaus organizmas nepajėgus pasigaminti omega-3 riebalų rūgščių pats arba jų gauti kokybiškai subalansuotas dietinis maisto papildas” Gundega Skružė-Janava.
Apklausos rezultatai rodo nerimą keliantį vaizdą
Remiantis Latvijos sveikatos apsaugos ministerijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, norint palaikyti pakankamą Omega-3 kiekį, suaugusieji per savaitę turėtų suvalgyti bent dvi porcijas (100-150 gramų) riebios žuvies. Tačiau dauguma Latvijos gyventojų šio tikslo nepasiekia.
„Möller“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad tik 4% Latvijos gyventojų savo mityboje suvartoja pakankamai riebios žuvies – vadinasi, jie į savo valgiaraštį įtraukia du tris kartus per savaitę. Dvidešimt du procentai riebią žuvį valgo kartą per savaitę, 44% – vieną-tris kartus per mėnesį, tačiau beveik trečdalis (30%) pripažįsta, kad riebią žuvį valgo rečiau nei kartą per mėnesį arba visai nevalgo.
„Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, sardinės, skumbrė ir silkė, yra natūralūs Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai. Daugelis omega-3 sieja pirmiausia su širdies sveikata, tačiau jų nauda yra daug platesnė. Omega-3 ne tik stiprina imunitetą, bet ir skatina kaulų ir raumenų sveikatą, maitina ir reguliuoja odos ir tinklainės tinkamą kiekį. Omega-3 lygis gali paskatinti ilgaamžiškumą ir net pagerinti nuotaiką“, – aiškina Gundega Skružė-Janava.
Ar riebi žuvis yra prabangos produktas?
Apklausa atskleidė, kad vyrai dvigubai dažniau nei moterys valgo pakankamai riebios žuvies – 6% vyrų ją valgo du tris kartus per savaitę arba dažniau, palyginti su 3% moterų. Didžiausia dalis rekomenduojamo kiekio laikosi Latvijos gyventojų nuo 50 iki 59 metų – maždaug 6 proc.
Svarbus ir išsilavinimo lygis: 28% aukštąjį išsilavinimą ir net 55% tik pradinį išsilavinimą turinčių respondentų nurodė, kad riebią žuvį valgo vos kelis kartus per metus arba niekada. Po užimtumo mažiausias vartojimo lygis yra tarp bedarbių (52 proc.) ir studentų (45 proc.). Įdomu tai, kad studentai taip pat yra viena dažniausių vartotojų grupių – rekomenduojamos paros normos laikosi 8 proc. Apskritai pirmoje vietoje yra verslo lyderiai ir vadovai – beveik kas dešimtas (9 proc.) riebią žuvį valgo du tris kartus per savaitę.
Riebios žuvies vartojimas taip pat susijęs su pajamomis. Tarp respondentų, kurie uždirba mažiau nei 550 Eur per mėnesį, tik 3% respondentų valgo pakankamai riebios žuvies, o kas ketvirtas respondentas jos valgo retai arba niekada. Priešingai, tarp žmonių, kurie uždirba daugiau nei 1500 Eur per mėnesį, riebios žuvies niekada nevalgančių žmonių dalis sumažėjo perpus ir yra vienas iš penkių, o rekomenduojamos sumos laikosi 8 proc.
„Tai galėtų reikšti, kad riebi žuvis Latvijoje yra laikoma tam tikra prabanga, tikra ar įsivaizduojama, arba tiesiog per brangiu produktu, kurį daugelis žmonių galėtų sau leisti reguliariai“, – sako Gundega Skružė-Janava.
Omega-3 alternatyvos
Gydytoja atkreipia dėmesį, kad yra ir kitų būdų, kaip gauti pakankamai Omega-3 tiems, kurių biudžetas neleidžia dažnai valgyti riebios žuvies.
„Riebi žuvis reiškia ne tik lašišą – pigesnės žuvys, tokios kaip silkė, menkė ar sardinės, taip pat yra puikūs šaltiniai. Omega-3 riebalų rūgščių taip pat yra linų, moliūgų ir chia sėklose, graikiniuose riešutuose ir jūros dumbliuose. Šių naudingų riebalų taip pat yra sėmenų, rapsų, kanapių ir sojų aliejuose, taip pat kai kuriuose špinatų, špinatų ir daržovių aliejuose. skaičiuoja.
Kitas saugus Omega-3 šaltinis yra žuvų taukų papildai. Gydytoja rekomenduoja rinktis tik kokybiškus produktus, idealiai tinkančius iš gamtoje sugautų žuvų. Gundega Skružė-Janava rekomenduoja žuvų taukų maisto papildus vartoti ne tik sezoniškai šaltaisiais mėnesiais, bet nuolat, nes tik nuolat vartojant galima palaikyti pakankamą Omega-3 kiekį organizme.
„Mūsų sveikata nėra sezoninė, todėl ja rūpintis turime nuolat, o ne karts nuo karto ar priklausomai nuo sezono“, – pabrėžia Gundega Skružė-Janava.
Tačiau Gundega Skružė-Janava perspėja, kad visi, vartojantys kraują skystinančius, statinus, antihipertenzinius ar imunosupresantus, prieš vartodami papildus turėtų pasitarti su gydytoju, nes per didelis žuvų taukų kiekis gali sukelti šalutinį poveikį ir pakenkti sveikatai.
Apklausa buvo atlikta 2025 metų gegužės mėnesį bendradarbiaujant su rinkos tyrimų agentūra AS „Norstat Latvija“, joje dalyvavo 1010 respondentų nuo 18 iki 74 metų amžiaus.
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
