„Iš visų kalbų kursų įdomiausi – vyno kalbos”


Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos someljė mokykla kartą metuose Kaune surengia Trumpuosius vyno kursus, į kuriuos plūsta kultūringi Kauno miesto vyno mėgėjai. Juos vilioja galimybė praverti duris  į platų vyno pasaulį,  išmokti vyno kalbos ir turiningai praleisti laisvalaikį. Šiuo metu vyksta registracija į šių metų balandžio studijas, todėl  kalbiname jų organizatorius ir absolventus. 

„Susidomėjimas vyno studijomis Kaune ypač džiugina – visi nauji studentai įsilieja į smalsią bendruomenę, ieškančią naujų skonių, patirčių, ir mielai dalijasi savo žiniomis su kitais. Be to, labai džiaugiuosi mokyklos plėtra būtent į savo studijų miestą”, – teigia Vytauto Didžiojo Universiteto absolventė ir  Lietuvos someljė mokyklos direktorė dr. Akvilė Stankutė.

„Šiandien pristatydama kaip pirmąja oficialia Lietuvos someljė moterimi, galiu patikinti, kad vyno kelionė prasidėjo nuo kursų, paskaitų Lietuvos someljė mokykloje – buvau pirmosios laidos absolventė. Nors man šios (ir vėlesnės) gautos žinios tapo mėgstamo darbo dalimi, manau, kad gėrimų kultūrą turėtų bent kažkiek išmanyti kiekvienas aktyvų socialinį gyvenimą gyvenantis suaugęs žmogus. Tai ne tik praturtina laisvalaikį, padeda užmegzti ir vystyti pokalbius ir pažintis, plečia gastronominį, geografinį, istorinį ir kultūrinį akiratį. Žinoma, šiandien galima lengvai rasti įvairios su gėrimų kultūra susijusios medžiagos, bet galiu patikinti, kad mokytis gyvai, bendraujant su bendraminčiais, disciplinuotai ir sistemingai yra kur kas veiksmingiau, ypač pradiniame etape. Todėl labai skatinu kauniečius naudotis proga ir įsilieti į Lietuvos vyno pasaulį. Patikėkite, Jūsų pačių turima nuomonė, susidariusi iš teorinių žinių, praktinių įgūdžių ir asmeninės patirties veiks kur kas patikimiau ir efektyviau nei bet kuri vyną vertinanti programėlė” – savo patirtimi dalinasi svetingumo komplekso „Monte Pacis” savininkė-someljė Indra Ramanauskienė.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kas renkasi studijuoti vyną

Norintieji studijuoti Trumpuosiuose vyno kursuose gali neturėti jokių žinių. Mokytis pradedama nuo degustavimo pagrindų, žinios gilinamos palaipsniui, susipažįstant su  baltaisiais, putojančiais, raudonaisiais, saldžiais vynais ir baigiant mokslus vyno ir maisto derinimo sesija.

Nors paskaitos skirtos visiems, tačiau būtent Someljė mokyklos suole savo kelią pradėjo ir daug ryškiausių Lietuvos vyno pasaulio žvaigždžių. Čia mokėsi ir „Michelin“ gido pripažinta geriausio restorano vyno meniu kūrėja, Lietuvos someljė čempionė Kamilė Bartusevičiūtė, ir daugkartiniai Lietuvos, Baltijos someljė čempionatų nugalėtojai Martynas Pravilonis (neseniai iškovojęs ir istorinę bronzą Europos, Afrikos ir Artimųjų Rytų someljė čempionate), Arminas Darasevičius (taip pat ir Lietuvos someljė asociacijos prezidentas), Narimantas Miežys (penkiskart Lietuvos ir geriausias Baltijos šalių someljė) ir daug kitų.

„Studentų tarpe yra pačių įvairiausių žmonių ir istorijų, – teigia dr. Arūnas Starkus. – Restoranų, vyno parduotuvių darbuotojai mokosi tam, kad žinias pritaikytų darbe. Tačiau per 70 proc. mokyklos studentų yra vyno mėgėjai, kurie nori geriau suprasti, kas jiems patinka, kaip išsirinkti vyną restorane ar parduotuvėje. Kiti mokytis ateina nieko nežinodami apie vyną, bet nori gauti susistemintą informaciją, ne jos ieškoti pripuolamai internete. Vyno mėgėjams paskaitos tampa maloniu laisvalaikio hobiu: kai žmonės išmoksta žinias pritaikyti gyvenime, daugelį pagauna azartas mokytis ir toliau“ – kalba Someljė mokyklos steigėjas.

Organizatorių archyvo nuotr.

Dėstytojai – ilgamečiai Lietuvos vyno kultūros puoselėtojai

Someljė mokykloje dėsto būrys tituluotų šalies someljė, vyno ekspertų ir edukatorių, noriai besidalijančių ir savo asmenine patirtimi bei patarimais.

Mokyklos studijų programos sudarytojas dr. Arūnas Starkus – Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas, autoritetingiausios pasaulyje mokymo institucijos „Wine & Spirit Education Trust“ (WSET) diplomantas, šampano magistras, buvęs Vyno magistrų instituto studentas. Jis Lietuvos someljė mokyklą įkūrė kartu su žmona Rasa Starkuvienė, Lietuvos someljė asociacijos steigėja ir prezidente, WSET ir Bordo vyno mokyklos absolvente.

Trumpuosiuose kursuose Kaune taip pat dėstys: Gabrielė Pravilonienė – WSET Vyno diplomo studijų absolventė, Vyno magistrų instituto studentė; Petras Jarašūnas – „Vyno klubo“ vyno ekspertas bei vyno ir desertų derinių čempionato nugalėtojas; Andrius Pagojus – „Vyno klubo“ vyno ir stipriųjų gėrimų ekspertas bei vyno ir desertų derinių čempionato nugalėtojas.

Trumpieji vyno kursai Kaune prasideda balandžio 2 d., Best Western Santaka Hotel (Gruodžio g.). Daugiau informacijos: [email protected] 

Partnerio turinys





Source link

Draugai: - Marketingo paslaugos - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Karščiausios naujienos - Ultragarsinis tyrimas - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai -  Padelio treniruotės - Pranešimai spaudai -