Kūčiukų sezonui įsibėgėjant jau lapkričio viduryje, prekybos tinklas „Iki“ fiksuoja augantį pirkėjų susidomėjimą tiek tradiciniais, tiek sveikesniais kepinių variantais. Šiemet kūčiukų pasirinkimas „Iki“ parduotuvėse išaugo, o pirkėjų elgsena rodo naujas tendencijas.
„Kiekvieną rudenį matome, kad kūčiukai į pirkėjų krepšelius sugrįžta vis anksčiau – jie tampa ne tik Kūčių stalo atributu, bet ir kasdieniu užkandžiu prie arbatos ar kavos. Šiemet pirkėjams siūlome reikšmingai platesnį pasirinkimą, o ypač sparčiai auga sveikesnių alternatyvų populiarumas. Pirmųjų savaičių rezultatai pranoko lūkesčius“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Traškūs ar minkšti? Pirkėjų sprendimas dar prieš akis
Šią savaitę parduotuvėse pasirodo ir minkšti kūčiukai, kurie į lentynas patenka tik jau prasidedant pagrindiniam sezonui. Vis dėlto pernykščiai duomenys leidžia matyti aiškias tendencijas – per visą sezoną dvigubai daugiau nuperkama traškių kūčiukų, tačiau Kūčių savaitę traškius ir minkštus kūčiukus pirkėjai renkasi vienodai – abi rūšys tampa vienodai populiarios.
„Kūčiukai, vienas populiariausių stalo atributų, kurie į krepšelius keliauja nuo pat lapkričio pradžios. Gausiausiai į krepšelius keliauja būtent traškūs kūčiukai, tačiau paskutinėmis savaitėmis ir minkšti pasiekia savo piką. Būtent šventinę savaitę jų parduodame gausiausiai, o traškių ir minkštų mylėtojų gretos susivienodina“, – sako G. Kitovė.
Kintantys įpročiai formuoja ir naują kūčiukų pasiūlą
Per pastaruosius metus kūčiukų vartojimo įpročiai pastebimai kinta – jie perkami ne tik šventėms, bet ir kasdieniam pasilepinimui. Skirtingi dydžiai, tekstūros ir sveikesnės sudėtys leidžia pirkėjams pasirinkti kūčiukus pagal savo gyvenimo būdą.
„Matome, kad kūčiukai tampa šventinės kasdienybės dalimi, todėl nuolat plečiame jų pasiūlą. Skirtingos rūšys leidžia kiekvienam pirkėjui rasti tai, kas tinka jo įpročiams – nuo tradicinio šventinio stalo iki lengvo užkandžio darbo dieną. Šis pokytis vyksta natūraliai, tad stengiamės atliepti augančius ir besikeičiančius pirkėjų poreikius“, – teigia G. Kitovė.
Sveikesni kūčiukai – į perkamiausiųjų sąrašą
Pirkėjų pasirinkimai šiemet išryškėjo labai aiškiai – klasikiniai kūčiukai ir toliau išlieka ryškiu lyderiu. Tačiau greta jų vis daugiau dėmesio sulaukia sveikesnės alternatyvos: į asortimentą įtraukti pilno grūdo kūčiukai vos per pirmą savaitę tapo vienu didžiausių sezono netikėtumų. Jų pardavimai šoktelėjo į viršų ir iškart įsitvirtino populiariausiųjų sąraše.
„Matome, kad pirkėjai linkę derinti tradicijas su modernesniais pasirinkimais. Tie, kurie ieško sveikesnių alternatyvų, renkasi pilno grūdo kūčiukus, o mėgstantys lengvus užkandžius – mažesnio dydžio gaminius. Tai rodo, kad kūčiukai tampa vis universalesniu produktu, kurie leidžia šventinę nuotaiką derinti su skirtingais mitybos įpročiais“, – pažymi G. Kitovė.
Paprastieji kūčiukai – tradicinis kūčiukų receptas
Reikės: 300 ml vandens, 7 g sausų mielių (arba ~20 g šviežių mielių), 5 valg. šaukšt. cukraus, 2-3 valg. šaukšt. aguonų, 5 valg. šaukšt. aliejaus, 500 g miltų.
Gaminame:
Atskirame dubenėlyje supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir 2 valg. šaukšt. cukraus. Išmaišykite ir palikite 10 min, kol mielės sureaguos ir paviršius suputos. Didesniame dubenyje išsijokite miltus ir įmaišykite aguonas. Supilkite skystį su mielėmis, aliejų ir sudėkite likusį cukrų. Viską kruopščiai išmaišykite ir imkitės minkymo. Jei tešla labai limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų. Tuomet dubenį su tešla apdenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje bent keletui valandų, kol tešla pakils. Toliau, jau pakilus tešlai, perkelkite ją ant miltuoto paviršiaus, dar kartą gerai išminkykite rankomis – ji turi būti elastinga. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos formuokite norimo dydžio volelius ir pjaustykite gabalėliais. Juos dėkite į kepimo skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min. kol šie gražiai paruduos. Skanaus!
Sveikuoliškų kūčiukų receptas
Reikės: 150g migdolų miltų, 2-3 valg. šaukšt. chia sėklų (arba 1 kiaušinio), 2 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus, 2 valg. šaukšt. aguonų, 1 arbat. šaukšt. medaus arba klevų sirupo.
Gaminame:
Dubenyje sumaišykite chia sėklas (arba kiaušinį), migdolų miltus, aguonas, tirpintą kokosų aliejų ir medų (arba klevų sirupą). Viską gerai išmaišykite, jei tešla labai limpa, įberkite dar šiek tiek migdolų miltų. Gautą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą maždaug 20 min. Vėliau tešlą perdėkite ant miltais (geriausiai kokosų) pabarstyto paviršiaus, formuokite volelius ir pjaukite norimo dydžio kūčiukus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, išklokite kepimo formą kepimo popieriumi ir sudėkite ten kūčiukus. Kepkite apie 10 min., kol paviršius paruduos. Skanaus!
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
