Mitybos įpročiai formuojami jau vaikystėje, todėl svarbu užtikrinti tinkamą vaikų mitybą dar ankstyvame jų amžiuje. Moksliniai tyrimai rodo, kad tinkami mitybos įpročiai, suformuoti dar vaikystėje, gali sumažinti lėtinių neužkrečiamųjų ligų, tokių kaip nutukimas, cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, išsivystymo riziką vyresniame amžiuje.
Sveikatai palanki mityba rekomenduoja suvartoti bent 400 ar 500 – 800 g pagal šiaurės šalių rekomendacija, kuo įvairesnių, vaisių ir daržovių, išskyrus bulves. Šio rekomenduojamo kiekio, didžiąją dalį, turi sudaryti daržovės: 4 – 5 vnt. daržovių ir 3 vaisius per dieną. Pirmenybę rekomenduojama teikti šviežioms bei sezoninėms daržovėms, vaisiams bei uogoms.
Daugelis Lietuvos, bei Europos Sąjungos, mokyklų dalyvauja vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje, kuria siekiama ugdyti sveikatai palankios mitybos įpročius, plėsti informatyvumą apie vaisių, daržovių, pieno ir jo produktų teigiamą naudą sveikatai bei padidinti suvartojimų šių maisto produktų kiekį mokinių mityboje ir gerinti žemės ūkio produktų paskirstymą.
Šiuo metu ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams bei pradinių klasių mokiniams nemokamai yra dalijamas ekologiškas pienas ir jo produktai, tokie kaip jogurtas, šviežias ar ilgai brandintas kietasis sūris, bei ekologiškos (EKO) ar nacionalinės kokybės (NKP) daržovės bei vaisiai.
Programoje dalyvaujančioms ugdymo įstaigoms gali būti tiekiami obuoliai, kriaušės, pjaustytos morkos, 1 kartą per mėnesį gali būti tiekiamos vaisių ir/arba daržovių sultys, po 125 ml – 150 ml.
Sveikatai palankios mitybos įpročių formavimas vaikystėje yra vienas iš svarbių tėvų uždavinių, turintis įtakos vaiko fizinei, psichinei sveikatai bei santykiui su maistu ateityje.
• Publikacija dalinasi Lietuvos regionų naujienų portalas „Miesto naujienos“. Naujieną paskelbė „Klaipėdos miesto VSB“. Daugiau sau ir savo miestui aktualių naujienų rasite portale www.miestonaujienos.lt.